1117 Budapest

Hunyadi János út 4.

+36 20 355 0886

Várjuk hívását!

H-P: 08:00 - 15:00

a webáruház mindig nyitva!

Szobatermosztát választása komfort igényeink szerint

Mielőtt a szobatermosztát kiválasztásáról ill. típusairól írnánk, fontos megemlíteni, hogy egy korábbi cikkben (elektromos kazán vagy gázkazán) már végignéztük lehetőségeinket a kazánok terén, melyiket, miért és hogyan válasszuk. A kazánok alapvetően hőtermelésre alkalmasak, melegvizet állítanak elő, de ehhez szükségük van jó pár környezeti adatra, igényre, hogy mégis hogyan, milyen teljesítménnyel üzemeljenek. A modern kazánok legyen szó akár elektromos, akár gázkazánról, tudják változtatni a leadott teljesítményüket a megadott működési teljesítmény határok között, azaz tudnak modulálni.

Így alkalmazkodnak a felmerülő igényekhez és külső körülményekhez, mert más és más hőteljesítmény szükséges például egy átmeneti 8°C-os és egy -5°C külső hőmérséklet esetén. Viszont, hogy megfelelően tudjanak ezen készülékek üzemelni, szükség van hőmérsékleti adatokra, igényekre.

A termosztátok nagyon leegyszerűsítve egy jelet küldenek a kazán felé, hogy induljon vagy álljon le, persze ez a valóságban azért nem ennyire egyszerű és fekete vagy fehér. Sokkal komolyabb szabályozáselméleti megoldások vannak ezen termékek működése mögött, és a mai modern elektronikai, számítástechnikai, adatforgalmi rendszerek összetársításával gyakorlatilag a végtelenségig fejleszthetőek, automatizálhatóak és mindenhonnan elérhetőek.

De nézzük szépen sorban milyen megoldások és lehetőségeink vannak a teljesség igénye nélkül.

Egyszerű szobatermosztát

A legegyszerűbb megoldás a sima egyszerű szobatermosztát. Ez nem programozható, csak a beállított értéket tartja. Természetesen lehet kivitelében analóg vagy digitális, de ez csak a megjelenésükben különbözik a működésük azonos.

Hátrányuk, hogy emberi beavatkozás szükséges és ha elfelejtjük lejjebb venni a hőmérsékletet amikor elmegyünk otthonról, akkor egész nap tartja a beállított hőmérsékletet. Másik esetben, ha lejjebb is vesszük, akkor amikor hazaérünk a lakásban nem a kívánt hőmérséklet lesz, tehát sem komfortérzetileg, sem pedig energetikailag nem a legjobb megoldás.

egyszerű termosztát
egyszerű termosztát

Programozható termosztátok

A fenti egyszerű megoldás után egy következő lépcsőfok a már programozható termosztátok melyek napi vagy heti programokat képesek tárolni. Ezek működése az épületben élő, épületet használók napi menetrendje szerint programozható. Ezen termosztátoknál már érdemes kihasználni az épületek hőtehetetlenségét (nagy szerkezetek, melyek jól tartják a hőt), és a távozás előtt egy jó negyedórával már érdemesebb lejjebb állítani a hőmérsékletet. A különbséget nem fogjuk érezni, viszont energetikailag többet tudunk spórolni. A komfort érzet miatt viszont fordítva is érdemes eljárni, hogy már a kívánt hőfokba érjünk haza a nap végén, így a tervezett hazaérkezés előtt fél – negyedórával érdemes elindítani a rendszert.

programozható termosztát
programozható termosztát

A sima egyszerű szobatermosztátok és a programozható termosztátok is léteznek még rádiófrekvenciás kivitelben, melyeknél a termosztát egység hordozható, így abban a helyiségben helyezhető el ahol éppen tartózkodunk, de ezen rendszerek kialakításánál minden esetben azért beszéljünk a kivitelezővel, vagy az értékesítőkkel mert a rendszer kialakítása miatt felléphetnek nem kívánt problémák (pl. termosztatikus szeleppel és fejjel ellátott radiátoros rendszer esetén).

Okos termosztátok (WIFI-s termosztátok)

Még tovább lépve elérünk a Wifi-s termosztátok világába, ahol már egy applikáción keresztül is tudunk kommunikálni a saját termosztátunkkal, kvázi fűtési vagy akár hűtési rendszerünkkel is, mert kivel ne fordult volna elő már, hogy korábban ért haza, vagy másként alakult volna a programja, mint ahogy tervezte. Ilyenkor csak fogjuk az applikációt és beállítjuk az igényünket és mire hazaérkezünk már minden a kívánt mederben zajlik. A mai modern termosztátok már a melegvíz ellátást is tudják kezelni, így ezekkel a bárhonnan elérhető okos termosztátokkal minden adatot láthatunk a lakóépületünk fűtési, hűtési vagy akár HMV rendszeréről is.

WIFI-s okos termosztát
WIFI-s okos termosztát

Látható, hogy igényeinknek igazából csak az elképzelésünk és a pénztárcánk szab határt. Manapság már szinte bármi megvalósítható, amit elképzelünk, legyen szó akár a fűtési vagy hűtési rendszerünkről.

Kollégáink áruházainkban állnak szíves rendelkezésükre az esetleges felmerülő kérdésekkel kapcsolatban és mindenben segítik Önöket, hogy megtalálják a legmegfelelőbb megoldást.

Szobatermosztát kérdések és válaszok (GYIK / FAQ)

Hol helyezzem el a termosztátot?

A termosztátot olyan helyre helyezzük, ahol ténylegesen az adott helyiség hőmérsékletét érzékelheti, így ne szereljük fel:

– fűtőtest közelébe
– nyílászárók közelébe (legyen az akár ajtó, vagy ablak)
– egyéb hőt generáló, hőt fejlesztő készülékek közelébe (sütő, főzőlap, hűtőszekrény mellé, stb.)
– olyan falra ahol közvetlen napsugárzás éri, érheti a termosztátot

A termosztátot érdemes egy napsugárzás, radiátor és nyílászáró mentes falra elhelyezni (például egy északi tájolású fal).

Melyik helyiségben helyezzem el a termosztátot?

Érdemes a termosztátot abban a helyiségben elhelyezni ahol a legtöbbet tartózkodunk a nap folyamán (például a nappaliban), de egy másik megközelítés lehet az is, hogy a lakás leghidegebb helyiségében helyezzük el a termosztátot, mert ha itt megvan a beállított hőmérséklet akkor a lakás többi részében is a legnagyobb valószínűséggel a hőmérsékleti viszonyok rendben lesznek.

Szobatermosztát, vagy termosztatikus szelep a radiátorra?

A két megoldás nem zárja ki egymást, de nem egy adott helyiségben. Abban a helyiségben ahova a termosztátott helyezzük el, nem szabad termosztatikus fejjel ellátott radiátor szelepet felszerelni, mert előfordulhat, hogy a szelepek már lezárnak azelőtt, hogy elérnénk a termosztáton beállított hőmérsékletet. Ahol a termosztát fel van szerelve az a helyiség a referencia helyiség, így ott nem szabad termosztatikus fejjel ellátott radiátor szelepeket alkalmazni. A lakás többi helységében természetesen alkalmazható a termosztatikus fejjel szerelt radiátor szelep.

Melyek a legnépszerűbb termosztát márkák? Mit ajánlotok?

Cégünk a Honeywell, Siemens, Oventrop, Computherm, Tech szabályzókat, termosztátokat forgalmazza. Ezen szabályzók és termosztátok minden felmerülő igényre, feladatra teljes körűen alkalmazhatóak. Hogy mit is ajánlunk? Ez egy igen jó kérdés, de erre egy kérdéssel tudunk válaszolni, mi is lenne az igény és a feladat? A felmerülő kérdésekre kollégáink készséggel állnak rendelkezésükre és segítenek a legjobb megoldás megtalálásában.

Kérdése van?

Hívjon minket bizalommal az alábbi számon!