1117 Budapest

Hunyadi János út 4.

+36 20 355 0886

Várjuk hívását!

H-P: 08:00 - 15:00

a webáruház mindig nyitva!

Elektromos kazán vagy gázkazán … melyiket válasszam?

Egy korábbi cikkünkben kitértünk a fűtési rendszereknél a hőtermelő berendezésekre és helyi adottságoktól függően ugyan, de több opciós lehetőséget is vázoltunk.

Jelen cikkben a megújuló (biomassza) energiát hasznosító készülékekre nem térnénk ki (pellet kazánok, fa apríték kazánok, faelgázosító kazánok, stb.), egy későbbi cikkben ezekről is lesz szó részletesebben, de ezen készülékeknek a felépítése és kialakítása, üzemeltetése kicsit más, mint a hagyományos gáz- vagy akár elektromos készülékek működése, üzemelése.

Elektromos kazánok és gázkazánok

Alapvetően az, hogy gázkazánt vagy elektromos kazánt választunk-e a fűtési rendszerünk és hálózati melegvíz (későbbiekben HMV) rendszerünk ellátására az főleg a helyi adottságoktól és lehetőségektől függ. Van ahol a gázellátás nem megoldott, itt jó alternatíva és megoldás az elektromos kazán, persze ha a hálózati lehetőségek ezt megengedik. Bizonyos teljesítmény felett sajnos már nem elegendő az 1 fázis és 32 A és szükséges a 3 fázis megléte, így elektromos kazán vásárlása és választása előtt ezt a kérdést is rendesen körül kell járni és be kell szerezni a szükséges információkat.

A manapság épült új vagy felújított épületek nagy részénél (átlagról beszéljünk, 100-150 m2-ig, egy fürdőszobával egy konyhával) a kazánt már nem is annyira a fűtési hőszükségletre kell választani, mint inkább a melegvíz ellátás megfelelő komfort szinten történő kiszolgálására. Ezen épületek hővesztesége megfelelő szigetelés és nyílászárók mellett nem több mint 9-15 kW, míg a megfelelő melegvíz komforthoz (átfolyós üzemben) azért szükséges a 24-25 kW-os teljesítmény (ezen adatokat azért nagymértékben befolyásolja természetesen az előállított melegvíz, valamint a hidegvíz hőmérséklet különbsége és térfogatárama).

A kazánokat két csoportba sorolhatjuk attól függően, hogy csak fűtünk, vagy melegvizet is állítunk-e elő velük. Ezek alapján megkülönböztetünk kombi és fűtő készülékeket.

Kombi készülékek

A kombi készülékeken belül meg lehet még különböztetni az átfolyós üzemben melegvizet készítő készülékeket és a tárolós készülékeket.

A tárolós készülékekben nagyon egyszerűen egy beépített rétegtároló van elhelyezve melyben a tároló térfogatának és a beállított hőfoknak megfelelő vízmennyiség mindig rendelkezésre áll.

Az átfolyós üzemben működő kombi készülékek esetén a melegvíz készítés mindig akkor indul, amikor a melegvíz csapot kinyitjuk. Ebben az esetben, ha fűtési időszakról beszélünk a készülék átvált melegvíz készítésre, fűtési időszakon kívül pedig csak egyszerűen ekkor indul el.  A melegvíz készítést a készülékek mindig előnyben részesítik (előnykapcsolás) a fűtéssel szemben, mivel az épületek hőtehetetlensége akkora, hogy pár perc fűtési kiesést az épületben nem fognak megérezni a bent tartózkodók (pár tized fokról beszélünk).

A fenti bontás nem azt jelenti, hogy a fűtő készülékkel nem lehet HMV-t előállítani, csak ebben az esetben egyéb kiegészítő elemek is szükségesek a rendszerbe, mint a HMV tároló és NTC tároló érzékelő. A mai fűtőkészülékek nagy részében (családi házas méretről beszéljünk) benne van már a váltószelep, ami a HMV előállításhoz szükséges.  

Mind a kombi beépített tárolós, mind pedig a fűtő kazán tároló kombináció esetén lehetséges a cirkulációs vezeték kiépítése, ami nagyban növeli a komfort érzetünket. Ez azt jelenti, hogy szinte a csapoló helyek megnyitásával egy időben áramlik a melegvíz a csapból és nem kell megvárnunk, míg a hidegvíz a kazán és a csapoló közti csővezetékből eltávozik. Kisebb rendszerek esetén, ahol a kazán nagyon közel van a csapolókhoz és egy fürdőről beszélünk és kicsi az egyidejűleg történő használat esélye (egyidejűség) érdemes az átfolyós kombi készüléket alkalmazni, de nagyobb épületeknél, nagyobb távolságoknál, több fürdőszoba és nagyobb egyidejűségi használat esetén jobb megoldás a tárolós kialakítás (akár kombi tárolós kazán vagy fűtőkazán + tároló) és a cirkulációs vezeték.

Következő kérdés: elektromos vagy gázüzemű készülék legyen?

Miután eldöntöttük, hogy milyen megoldást választottunk igényeink megfelelő kielégítésére jöhet a következő kérdés, hogy elektromos vagy gázüzemű készüléket válasszunk e.

Mindegyik típusnak van előnye és hátránya, mind kivitelezés mind pedig telepítés szempontjából. Maga a készülékek fűtési hálózatra való kötése szinte ugyanaz, így a gépészeti rendszerre való kötésnél nem sok különbség van, mondjuk úgy, szinte semmi.

Telepítésnél a villamos készülékeknél a már említett hálózati, vagy hálózat bővítési kérdést mindenképpen tisztázni kell és ez alapján kell a villamos hálózatot kialakítani.

A gázkészüléknél szükséges a gázhálózat kiépítése a felhasználási helyhez, kémény is szükséges a készülékhez.

Mindegyik készülék típus beüzemelés köteles – a garancia alapfeltétele – illetve a fűtési rendszerre való kötés is nagyjából ugyanannyi anyagot emészt fel, így itt nincs nagyobb költség különbség.

A gázüzemű készülékeknél szükséges még gázterv, kémény engedélyezés és átvétel is. ez plusz költség, viszont a villamos készülékeknél a hálózatbővítés is nagyobb költségekkel járhat. Villamos készülékek esetén, ha és amennyiben lehetséges és van rá mód, a napelemek használatával a működési költségük csökkenthetőek, de ezen napelemek kivitelezése is jelentős beruházási összeggel jár. Persze ezen költségek csökkenthetőek támogatással.

Melyik fogyaszt kevesebbet?

Ilyenkor jön a kérdés, hogy jó – jó, de melyik fogyaszt kevesebbet. Ez nagyon sok mindentől függ. Főleg a felhasználótól és az ő komfort igényeitől, de függ a fűtési rendszertől (alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerek esetén is más a hőfoklépcső, főleg felület fűtési rendszerek, és a magas hőmérsékletű fűtési rendszerek esetén is más a hőfoklépcső, lásd radiátoros fűtési rendszerek), a ház szigetelésétől, a nyílászáróktól, a tájolástól, magától a rendszer szabályozásától stb. Így azt kijelenteni, hogy ez vagy az jobb igen nehéz kérdés, és véleményem szerint nem is lehetséges a fent említett sok befolyásoló tényező miatt.

Milyen készülékeket ajánlunk?

Elektromos készülékek esetében most korszerű és előremutató választást jelent a Bosch Tronic Heat 3500-as elektromos kazán család

Bosch Tronic Heat 3500 elektromos kazán
Bosch Tronic Heat 3500 elektromos kazán

műszaki adatok táblázatban a választáshoz:

Bosch Tronic Heat 3500-as kazán család táblázat
Bosch Tronic Heat 3500-as kazán család táblázat

Gázkészülékek esetében jó szívvel ajánljuk a megbízható Euro Condens 25K és 25F kazánokat

Euro Condens gázkészülék
Euro Condens gázkészülék

Euro Condens kazánok műszaki adatai:

Euro Condens 25K és 25F gázkazán táblázat
Euro Condens 25K és 25F gázkazán táblázat

Ha kérdése van a kazánokkal kapcsolatban vagy csak kíváncsi rá, hogy mennyiért tudja tőlünk megvenni a kiválasztott készüléket, hívjon bizalommal a lentebb látható telefonszámon vagy írjon nekünk (itt tud: kapcsolat).

Kérdése van?

Hívjon minket bizalommal az alábbi számon!