1117 Budapest

Hunyadi János út 4.

+36 20 355 0886

Várjuk hívását!

H-P: 08:00 - 15:00

a webáruház mindig nyitva!

Új építés? Felújítás? Ezeket tartsuk szem előtt gépészetileg!

A mai lakó ingatlan piacon számos új lakás és ház épül, kerül átadásra. Sokban ezek közül már adott a gépészeti műszaki tartalom, így ezzel a beköltöző új tulajdonosnak, bérlőnek már nem kell foglalkoznia, mivel egy komplett csomagot kap a beruházótól, kivitelezőtől. Némely esetben a burkolatok és fürdőszobai szerelvények között lehet válogatni adott kereteken belül, de maga a műszaki tartalom ekkor már nagyjából adott.

Költségvetés

Abban az esetben, ha valaki maga tervez belevágni felújításba és építkezésbe, akkor számos dolgot kell szem előtt tartani és figyelembe venni. Az első és legfontosabb, a költségvetés.

Az biztos, hogy felújításnál, de jellemzően új építésnél is, az előre számolt, tervezett költségvetést minimum 20%-kal számoljuk túl. A legritkább esetben alakul úgy a kivitelezés, hogy az eredeti költségvetést lehet tartani. Főleg felújításnál akadhatnak nem várt, vagy előre nem tervezett problémák, melyeket menet közben kell megoldani.

A költségeket is számos dolog befolyásolja, például az alkalmazott anyagok minősége, mennyisége, az elvégzett szakmunka mennyisége és szintén minősége. Ismeri mindenki a mondást miszerint olcsó húsnak híg a leve. Sajnos ez így lehet a felhasznált anyagok minőségével és az elvégzett szakmunkával kapcsoltban is. Persze drágán is lehet rosszul dolgozni, vagy a minőségi terméket is lehet rosszul beszerelni.

Terv készítése

Felújításnál és új építésnél is minden esetben készítsünk tervet. Új építésnél ez eleve adott, felújításnál pedig nagyon célszerű.

Felújításnál nem feltétlenül magára a gépészeti tervre kell gondolni, hanem arra, hogy mit szeretnénk megvalósítani, milyen gépészeti részeket szeretnénk felújítani (fűtés, hűtés, víz, gáz, csatorna, légtechnika, szellőzéstechnika). Lehet beszélni részleges vagy teljes gépészeti felújításról.

Felúításkor vagy újépítéskor ezeket tartsd szem előtt!
Felúításkor vagy újépítéskor ezeket tartsd szem előtt!

Új építésnél pedig azt kell eldönteni, hogy épületünkben milyen komfort szintet szeretnénk elérni, megvalósítani. Ezt persze nagyban befolyásolja az új építésű ingatlan további használata, felhasználási területe, hogy magán célra, vagy bérbe adásra készül-e, illetve a bérlő az ingatlant mire kívánja használni a továbbiakban (lakó ingatlan, üzlet, iroda, stb.)

Közművesítés

Néhány opciót, variációt szeretnék ismertetni a teljesség igénye nélkül az alábbiakban az esetleges felújítás, új építés esetén. Minden esetben az egyes gépészeti területeket szét kell választani és a helyi adottságoknak megfelelően kell dönteni, hogy a lehetőségek közül melyiket is válasszuk. Helyi adottságok alatt főleg ebben az esetben a közművesítést értem, mi adott és mi nem (villany, víz, gáz, csatorna). Ugyanakkor felújításnál sok mindent befolyásol még az épület szigetelése, nyílászáró cseréje, stb.

Fűtés

Fűtés esetén el kell dönteni, hogy mivel szeretnénk fűteni, mi legyen a hőtermelő készülékünk. Itt szóba jön a gáz, villamos energia és a megújuló energiaforrás is.

Gáz és villamos energia esetén a legkézenfekvőbb megoldás a kazán. Itt további lehetőségek vannak a kazán működési elvét tekintve (kombi vagy fűtő), hogy mit is válasszunk. A kombi készülékek a használati melegvizet is előállítják, míg a fűtő készülékekhez ehhez szükséges még egy tároló is és persze egy sor egyéb más kiegészítő.

kazánok
Kazán – kézenfekvő és népszerű megoldás gáz vagy villamos energia esetén

Villamos energia esetén szóba jön még a hőszivattyús megoldás is, mely akár már hűtésre is alkalmas lehet. Itt a melegvíz ellátás kérdése már kicsit bonyolultabb, ezért érdemes minden esetben szakember segítségét kérni.

Megújuló energiaforrás kérdésben pedig, a biomassza tüzeléstől elkezdve a szolár megoldásokig nagyon sok lehetőség és opció létezik. Itt minden esetben ki kell kérni tervező, vagy a gyártó cég szakmai segítségét. A fűtésnél a hőtermelő kiválasztásában az is döntő szerepet játszik, hogy mi lesz, milyen lesz a hőleadónk (radiátoros hőleadók vagy felület fűtést választunk e, esetlegesen légtechnikával oldjuk meg a fűtést-hűtést – ebben az esetben mindig tervezés szükséges).

Hűtés

Hűtés estén is el kell dönteni, hogy mit szeretnénk. Vannak felület fűtési és hűtési rendszerek, így két legyet is üthetünk egy csapásra. Itt a kazán mellé egy folyadékhűtő szükséges még, vagy egy készülékkel is megoldható a kérdés, a már fentebb említett hőszivattyús megoldással. A legegyszerűbb megoldás pedig a klíma. A szintén fentebb említett légtechnikai hűtés pedig minden esetben tervezést igényel.

Víz-csatorna

Víz-csatorna kérdésben nagyjából a helyi adottságok befolyásolják az egész kivitelezést (kazánház elhelyezkedése, hidegvíz bekötés, csatorna bekötés). Hol vannak a vizes helyiségek, hol vannak a kiállások, hány wc, hány mosdó, hány zuhanyzó, fürdőkád, jakuzzi stb. lesz az épületben, illetve esetlegesen felújításnál mit hova helyezünk át. Ez nagyjából meg is határozza az egész víz csatorna kivitelezést.

Szellőzéstechnika

Szellőzéstechnika kérdésben több lehetőség van. Itt fontos megemlíteni, hogy a szellőzéstechnika nem keverendő össze a légtechnikával, ahol minden esetben tervezés szükséges, mivel a légtechnikánál a levegő számos fizikai tulajdonságát befolyásoljuk légkezelő gépekkel. Míg szellőzéstechnikánál leegyszerűsítve csak a kinti friss levegőt juttatjuk be.

Nagyon leegyszerűsítve a kérdést lehet elszívásos és hővisszanyerős megoldások között válogatni.

Elszívásos módszer esetén a konyhából, fürdőből elszívjuk az elhasznált levegőt, míg a szobák nyílászáróiba beszerelt légbevezetőkön keresztül engedjük be a friss levegőt.

A hővisszanyerős megoldásnál pedig az elszívott és a befúvott levegőt egy hőcserélő készüléken vezetjük át nagyon leegyszerűsítve. Értelemszerűen télen a kidobott levegő felmelegíti a beszívott friss levegőt, így nem kinti hideg levegőt juttatunk a lakótérbe, nyáron pedig a benti hűvösebb levegő visszahűti a beszívott friss meleg levegőt.

Összefoglalás

A fentieket figyelembe véve látszik, hogy nagyon sok kérdést kell tisztázni a kivitelezés elkezdése előtt. Az összefoglaló nagyon felületes és nem érint mélyen egyetlen kérdést sem, csak arra irányítja rá a figyelmet, hogy nagyon körültekintően kell eljárni mind a felújítás, mind pedig az új építés esetén és akkor még a szakmunkába és az egyéb kivitelezési kérdésekbe bele sem mentünk.

Kollégáink áruházainkban a gépészetet érintő szakmai kérdésekben, lehetőségekben állnak szíves rendelkezésükre.

Kérdése van?

Hívjon minket bizalommal az alábbi számon!