1117 Budapest

Hunyadi János út 4.

+36 20 355 0886

Várjuk hívását!

H-P: 08:00 - 15:00

a webáruház mindig nyitva!

Vízlágyítás – mit kell tudni róla?

Vízlágyítás … miért kell beszélni róla? A mai öko világban, ahol minden az energiafelhasználás csökkentéséről, környezet tudatosságról szól, érdemes megemlítenünk egy problémát, amely mindennapjaink szerves része és viszonylag könnyen, egyszerűen orvosolható, megoldható lenne. Ez a probléma a vízkő és az általa okozott problémák.

A vízkő kiválása főleg attól függ, hogy az adott helyen milyen „keménységű” a víz. Ezt az értéket német keménységi fokban (nk) szokás megadni és a helyi vízszolgáltató társaságoknál ezen értékek elérhetőek, kikérhetőek.

Azon túlmenően, hogy a vízkő kiválás esztétikailag sem szép látvány, a kemény víz és az ebből kivált vízkő számos rossz tulajdonsággal bír. Többek között sajnos nagyon jó a hőszigetelő képessége, de erre később még visszatérünk. Valamint a keményebb vízben a szappan, illetve a mosószerek, mosogatószerek kevésbé habzanak fel, így csökkentve azok tisztító hatását, így ugyanazon tisztító hatáshoz többet kell belőlük használni. Látható, hogy a vízkőkiválás számos sokrétű problémát okoz.

Mitől kemény a víz?

A víz keménységét a benne oldott formában található magnézium és kalcium ionok, vagy más néven oldott magnézium és kalcium sók okozzák. Tehát a vízkő nem más, mint kalcium – illetve magnézium karbonát, amit mindenki jól ismeri akár általános iskolai tanulmányaiból is, ami nem más, mint a cseppkő.

Itt említeném meg a vízkő egyik tulajdonságát a sajnálatosan jó hőszigetelő képességét. Ez a háztartási gépek fűtőszálaira (mosógép, mosogató gép, villanybojler stb.), indirekt tárolók hőcserélőire a magas hőmérséklet miatt gyorsan lerakódik, ezzel nagy mértékben csökkenti az elemek hatásfokát:

  • lassabban melegszik a tároló,
  • lassabban fűt fel a villanybojler,
  • emiatt többet is fogyasztanak,
  • nő a villanyszámla, gázszámla.

Beállíthatunk magasabb hőmérsékletet ezen eszközöknél, de azzal növeljük a vízkő kiválás mértékét is. Ezért érdemes a tárolókban és villanybojlerekben a víz hőmérsékletét 50°C körül tartani mert ezen hőmérséklet felett drasztikusan nő a vízkő kiválásának sebessége. Ezzel növelhető az eszközök élettartama is.

Mit lehet tenni a vízkő ellen?

A már említett használati tárgyak élettartama tovább növelhető egyéb eszközökkel. Léteznek a víz keménységet nem befolyásoló fizikai elven működő elektromos eszközök, melyek elektromos teret hoznak létre és a kalcium karbonát kristályokat összezúzzák, így azok kevésbé tudnak összeállni és megtapadni az egyéb felületeken, használati eszközökön. Mivel a kalcium karbonát továbbra is a vízben marad így a víz keménysége nem változik.

Egyéb kémiai „házi” vízlágyítási módszerek is léteznek, de ezek eléggé körülményesek és egész sor másodlagos problémát is hordoznak magukban (vízlágyítás trisóval, vízlágyítás – vízkőoldás ecettel).

A fenti módszereken felül létezik egy igazán elegáns és korrekt eszköz a tényleges kémiai és fizikai vízlágyításra. Ez az eszköz pedig nem más, mint a vízlágyító berendezés. A vízlágyító berendezések a víz kémiai és fizikai jellemzőit változtatják meg oly módon, hogy csökkentik a keménységet okozó oldott kalcium és magnézium sók mennyiségét. A vízlágyító berendezéseket a hidegvíz hálózatba kötik, így minden berendezés, használati eszköz, valamint maga a vízlágyító utáni rendszer, hálózat is lágyított vizet fog használni.

Hogyan működik a vízlágyító berendezés?

A vízlágyító működési elve igen egyszerű. A lágyítandó víz egy erős kationos műgyanta anyagú ioncserélő oszlopon áramlik keresztül, ahol a vízben oldott kalcium és magnézium ionok nátrium ionokra cserélődnek. Így a lágyított víz már nem tartalmaz maradó keménységet okozó ionokat, sókat.

Azonban ezek a kalcium és magnézium ionok benne maradnak az ioncserélő oszlopban, telítik azt, ezért időközönként ezek regenerációja szükséges konyhasó (NaCl) oldattal. A vízlágyító berendezések automatikusan érzékelik a gyanta töltetek telítettségét és üzemszerű használati időn kívül (általában éjszaka) végzik el automatikusan a gyanta töltet regenerálását.

A felhasználó feladata annyi, hogy időközönként a regeneráló só tartályt fel kell tölteni, illetve évente a gyanta töltetet érdemes fertőtleníteni, de egyéb teendő nincs.

Összefoglalva a lágyított víz előnyei:

  • védi berendezési tárgyainkat a vízkő kiválástól és növeli azok élettartamát
  • kevesebb mosószer, mosogatószer használata szükséges
  • nincs szükség egyéb vízkezelési berendezésre és / vagy vegyi anyagra
  • jakuzzi-k, gőzfürdők problémamentes üzemeléséhez alapvető működési feltétel a lágyított víz megléte
  • a vízmelegítő berendezések megtartják eredeti hatásfokukat, mert nem rakódik le vízkő a fűtőszálra, így nem lesz többlet energia fogyasztás

Comap Softeo+ háztartási vízlágyítók

A fenti problémák megoldására az alábbi Comap Softeo + vízlágyító berendezés termékcsaládot javasoljuk, mely kiválóan alkalmas akár 1-től 8 főig terjedő családok, közösségek lágyvíz igényének kielégítésére.

Comap Softeo+ háztartási vízlágyító berendezés
Comap Softeo+ háztartási vízlágyító berendezés

Kiválasztás:

KódszámGyanta térfogat (LITER)Csatl. bemenet / kimenetMéretek (szél. / mélys. / mag.) mmSúly (kg)Regenerációs idő (perc)
Q34100100183/4”325 x 475 x 6101517
Q34100200118 3/4” 325 x 475 x 10702831
Q34100300126 3/4” 325 x 475 x 10703638

Opciók:

Termék megnevezéseRendelési kód
Beépített sókazettaQ516004001
Gyanta tisztító (2 tisztítási ciklushoz)Q516005001
Belépő oldali szűrő készletQ516006001
Csatlakozó készletQ516007001
BypassQ516008001
Automatikus klóradagolóQ516009001

A részletes termékismertető adatlap letölthető az alábbi linkre kattintva:

A kiválasztással, árakkal és egyéb műszaki információkkal kapcsolatban keresse bizalommal kollégáinkat a lentebb látható telefonszámon!

Kérdése van?

Hívjon minket bizalommal az alábbi számon!