1117 Budapest

Hunyadi János út 4.

+36 20 355 0886

Várjuk hívását!

H-P: 08:00 - 15:00

a webáruház mindig nyitva!

Radiátorok típusai, kialakításuk és bekötésük

Korábbi bejegyzésben a padlófűtésről már értekeztünk és felületesen bele is néztünk, hogyan és miként működik. Most egy másik hőleadót veszünk górcső alá, mégpedig a radiátorokat. A radiátorokat nagyon sokféle módon lehet csoportosítani.

A teljesség igénye nélkül például

  • anyaguk szerint (acéllemez, alumínium, öntöttvas, rozsdamentes acél, stb.),
  • kialakításuk szerint (lapradiátor, tagos radiátor, cső radiátor, stb.),
  • bekötési lehetőségek szerint (kompakt radiátorok, beépített szelepes radiátorok, középcsatlakozós radiátorok, stb.)
  • felhasználási, felhasználhatósági területük szerint (pl. fürdőszobai radiátor, lakó és egyéb terekben használható radiátorok, stb.)

Látható, hogy nagyon sokféle módon lehetne ezt a témát is boncolgatni, feszegetni. Jelen cikkünkben az acéllemez és az acél csőradiátorokra térünk ki.

A radiátorok anyaga

Alapvetően az alkalmazni kívánt radiátorok anyagát a rendszer kialakítása és az abban használatos anyagok adják meg. Ennek elsődleges oka az elektrokémiai korrózió jelensége.

Például egy csupa alumínium radiátorral szerelt rendszerbe nem célszerű betenni egy acéllemez lapradiátort mert rövid időn belül kilyukadna. Ezért fűtési rendszer korszerűsítés esetén (pl. panel program) minden esetben kommunikálni kell a rendszer üzemeltetőjével és ki kell kérni az engedélyét, hozzájárulását. Az új építésű és jól megtervezett rendszerek esetén az elektrokémiai korróziónak csekély a lehetősége.

Milyen méretet válasszak?

Hogy mekkora radiátort is válasszunk? Mekkora és milyen radiátor lesz a megfelelő méret? A radiátorok megfelelő kiválasztásához pár alapadat mindig szükséges. Ezek egyike a hőszükséglet az adott helyiségre ahová a radiátort választjuk. Ezt kell tudnia leadni a radiátornak, hogy a megfelelő méretezési hőmérsékletet tudja biztosítani az adott helyiségben. A leadott teljesítmény és ezáltal a radiátor mérete nagyban függ az előremenő és visszatérő és helyiség hőmérsékletektől is. Látható, hogy sok tényező befolyásolja, hogy mekkora is az a bizonyos megfelelő méretű radiátor. Tervezés esetén természetesen ezt a mérnök kolléga elvégzi, de radiátor csere esetén minden körülmények között érdemes szakemberrel egyeztetni, mert a sok változó nagy mértékben befolyásolja a radiátor méretét.

Mit jelentenek a számok?

Az acéllemez lapradiátorok esetén a radiátorok típusát általában két számjegyű számmal jelölik. Az első számjegy mindig a lapok számát adja meg, míg a második számjegy a hőleadó felület növelésére szolgáló konvektor lemezek számát mutatja. Így létezik 10, 11, 20, 21, 22, 30, 33 típus.

A fenti típusok közül a 10, 20, 30 típus jelölésű radiátorokat főleg egészségügyi intézményekben használják, mivel az ilyen intézményekben higiéniai előírás a konvektorlemez nélküli kivitel. Lakossági alkalmazásban főleg a 11, 21, 22 és 33 típusokat alkalmazzák.

A radiátorok bekötés szerinti csoportosítása

Bekötés szempontjából is több csoportba oszthatóak a radiátorok.

Vannak az úgynevezett kompakt, vagy 4 csonkos radiátorok, melyek hagyományos módon köthetőek, oldalról. Ezeket főleg fűtés korszerűsítés és radiátor csereprogram esetén használjuk. Hagyományos módon bármelyik oldalról köthetőek.

Kompakt / 4 csonkos radiátor

A következő lehetőség a beépített szelepes, vagy 6 csonkos radiátorok csoportja. Ezen radiátorokat alulról lehet bekötni és főleg új építés esetén használják. Sokkal esztétikusabb, kevésbé látszik a radiátor bekötése. Bekötés lehet falból történő kiállással, de lehetséges padlóból történő kiállással is. A beépített szelepes radiátoroknál minden esetben el kell dönteni, hogy a radiátor bal vagy jobb alsó oldalán állunk e ki és ez alapján kell kiválasztani a kívánt típust.

Beépített szelepes / 6 csonkos radiátor

Beépített szelepes radiátoroknak van még egy másik válfaja is, ez pedig a középső csonkos radiátor, vagy más néven T6-os radiátor. Ezen radiátorok is 6 csonkkal bírnak, de itt nem kell eldöntenünk, hogy balos vagy jobbos kiállást alkalmazunk e, mert minden esetben a radiátor közepénél van a kiállás.

Természetesen a fenti besorolás igen leegyszerűsítve csoportosítja a radiátorokat. Ezeken belül is számos kialakítás létezik még, mert mindegyik típus rendelhető akár sík előlappal is és léteznek még vertikális kialakítású radiátorok is, melyek az esetleges helyhiány miatt inkább függőlegesen férnek el az adott helyiségben. A lényeget összefoglalva radiátor fronton igazából bármilyen felmerülő probléma megoldható, orvosolható, legyen az bármilyen jellegű, nagy valószínűséggel található rá megoldás.

A lapradiátorokon túl léteznek az úgynevezett csőradiátorok, vagy fürdőszobai radiátorok, vagy még egy más néven a törölköző szárítós radiátorok. Ezek is több kialakításban elérhetőek, de nagy átlagban beszélünk íves és egyenes kialakításról. Persze itt is léteznek a középcsatlakozós kialakítások is.

De ezen felül nagyon sokféle design fürdőszobai radiátor létezik. Alapvetően a fürdőszobába a lapradiátorokat a kialakításuk és a festési technológiájuk miatt nem javasolják a gyártók és általában nem is vállalják rá a garanciát. A csőradiátorok festési technológiája, festék vastagsága sokkal jobban megfelel a párás, nedves körülményeknek.

Áruházainkban a Vogel&Noot teljes méretválasztékban és termék választékban elérhető rendelésre, a járatos méretekből pedig jelentős raktárkészlettel rendelkezünk.

Kollégáink állnak szíves rendelkezésükre a felmerülő kérdésekkel kapcsolatban és segítenek a megfelelő műszaki megoldások kiválasztásában. Keressenek bennünket bizalommal!

Kérdése van?

Hívjon minket bizalommal az alábbi számon!