1117 Budapest

Hunyadi János út 4.

+36 20 355 0886

Várjuk hívását!

H-P: 08:00 - 15:00

a webáruház mindig nyitva!

Padlófűtés

A mai újépítésű ingatlanok jelentős részében már felületfűtést alkalmaznak, mivel ezen fűtési rendszerek alacsonyabb hőfoklépcsőn üzemelnek, így tökéletesen megfelelnek a kondenzációs kazánok által ideálisan előállított alacsonyabb előremenő hőmérsékletnek. A továbbiakban a felületfűtések közül is a padlófűtést igyekszünk megismertetni és bemutatni Önöknek.

Padlófűtés? Hogyan is álljunk neki előzetesen.

Felületfűtésnél és ezen belül is a padlófűtésnél általában maximálisan 38°C körüli előremenő hőmérséklet alkalmazása javasolt, szerkezeti hőtágulási és komfort tényezők miatt. E feletti előremenő hőmérséklet alkalmazása nem javasolt. Nagyon jól kombinálhatóak még vegyestüzelésű rendszerekkel is a felületfűtési rendszerek főleg, ahol rendelkezésünkre áll egy puffer tároló, melyet felfűtve 70-80°C-ra a rendszer méretétől, tároló méretétől, az épület szigetelésétől és egyéb más tényezőktől függően, akár 1-2 napig is üzemelhet a rendszer újabb felfűtés nélkül.

De nézzük, hogy hogyan is lehet a padlófűtést előzetesen tervezni. Nagy általánosságban mondható, hogy a padlófűtés átlagosan 100 W/m2 hőt ad le. Természetesen ez rengeteg dologtól függ. Csak néhány ezek közül:

  • padlófűtéscső átmérője (rétegrendtől is függ, mi fér el az aljzatban)
  • osztás (milyen sűrűn tekerjük le a csövet)
  • előremenő vízhőmérséklettől

Tehát látható, hogy a fent megadott érték csak nagyon erős becslésre használható. A pontos méretezést minden esetben bízzuk szakemberre! Az osztás méretétől függően a csőhossz is meghatározható viszonylag pontosan, de átlagosan 5-6 méter csővel lehet számolni négyzetméterenként, így eléggé jól kiszámolható a várható szükséges csőmennyiség is. Persze érdemes ráhagyni ezen számolt mennyiségekre is a felállások és irányváltások miatt.

Padlófűtés esetén azt érdemes figyelembe venni és szem előtt tartani, hogy körönként nem érdemes 60-80 méternél nagyobb köröket alkalmazni, így az egyes fűtött helyiségekhez szükséges körök száma is jól meghatározható. Padlófűtést minden esetben osztó – gyűjtős megoldással alakítsunk ki, mert így az egyes körök és helyiségek hőmérséklete is kiválóan szabályozhatóak. Érdemes áramlásmérős osztó – gyűjtőt használni melyek körönként beszabályozhatóak, így nem kerül hátrányba hidraulikailag egyik kör sem a másikkal szemben, tehát kiegyenlített lesz mindenhol a rendszerünk és a szivattyúnk is egyenletesen tud dolgozni.

Most, hogy tudjuk már nagyjából a csőmennyiséget és a köreink számát kiválaszthatjuk, hogy milyen módon kívánjuk lefektetni a padlófűtés csövünket. A legegyszerűbb megoldás a sima vashálós megoldás, mely során gyorskötözővel, dróttal vashálóra rögzítjük a padlófűtés csövünket.

Legegyszerűbb megoldás a vashálós rögzítési mód

Elegánsabb és jobb megoldás, ha pogácsás rendszerlemezre rögzítjük a padlófűtés csövet, mert ezen megoldással már az aljzat szigetelése is biztosított mivel ezen rendszerlemezek általában 6-8 cm vastag hungarocell lapok. A padlófűtési rendszerek telepítése során fokozottan kell figyelni a dilatációs hézagokra, mivel nagy tömegeket fűtűnk fel és ezek hőtágulása is nagyobb, így minden esetben szegélyszigetelőt kell használjunk.

Pogácsás rendszerlemezre kerülő padlófűtés

Egy másik megoldás pedig a takkeres megoldás, amikor is egy sima rendszerlemezre műanyag tüskékkel rögzítjük a padlófűtés csövet. Szegélyszigetelés alkalmazása ebben az esetben is kötelező.

Takkeres megoldás

A fentebb említett megoldások a nedves fektetésű padlófűtési rendszerek esetén használhatóak, melyeket főleg új építés esetén alkalmazunk. Persze a fenti megoldások gyártónként eltérhetnek egymástól kisebb nagyobb mértékben és megoldásokban. Minden gyártó igyekszik egyedivé tenni rendszereit és kihasználni saját rendszereinek előnyeit természetesen.

Kisebb számban, de felújítások esetén alkalmazzák még általában a száraz fektetési padlófűtési rendszereket, ahol is nem bontják fel az aljzatot, hanem lefektetik az utolsó két módszerhez hasonlóan a padlófűtési csővezetéket és egyéb elemekkel közvetlenül helyezik rájuk a burkolatokat, például parkettát vagy járólapot.

Száraz fektetési padlófűtési rendszer esetében nem kell felbontani az aljzatot

Üzleteinkben kollégáink állnak szíves rendelkezésükre a felmerülő kérdéseikkel kapcsolatban, keressék őket bátran. Áruházainkban a teljesség igénye nélkül az alábbi gyártók rendszerei érhetőek el:

  • Comap
  • Kan-Therm
  • Oventrop
  • Heimeier
  • Wavin

Bármilyen jellegű felület fűtési rendszer esetén (legyen az akár padló, akár fal) a gyártók teljeskörű szakmai segítséget és tanácsadást, javaslatot tudnak nyújtani, így a felmerülő igényeket teljes egészében ki tudjuk elégíteni. Kérdéseikkel keressenek bennünket a már ismert elérhetőségeken.

Kérdése van?

Hívjon minket bizalommal az alábbi számon!